Ayam - potong ikut citarasa masing-masing
Bawang merah rose, bawang putih, halia, kunyit hidup - ditumbuk kasar@halus
Sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
Kicap pekat manis ABC sauce Heinz
Sup tulang Adabi (peket)
Bawang holland potong bulat/gelang
Cili merah dipotong serong - tak payah buang biji
Cara memasak :
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk halus@kasar. Masukkan sup tulang Adabi (yang dijual peket)
Masukkan ayam.
Tumis seketika sehingga naik bau, masukkan air, masak sehingga mendidih dan ayam hampir masak. Tambah air sekiranya berkurangan atau ayam belum masak lagi.
Setelah kuah tinggal sedikit dan ayam sudah masak, kecilkan api. Masukkan kicap pekat manis dan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Kemudian masukkan bawang holland dan cili merah.
Masak sekejap lagi untuk sebatikan semuanya dan padam api. Siap untuk dihidangkan.
....................................................................................
Stail masak ayam masak kicap ini biasa kami buat di rumah. Kicap dimasukkan akhir sebabnya kami tak suka kuali tu hitam sangat selepas melalui proses mendidih dan mengurangkan sedikit kuahnya itu.
Saya pernah juga terjumpa resipi ayam masak kicap yang memerlukan goreng ayam terlebih dahulu kemudian masak kicap dan kicapnya ditambah di awal masakan.
Memandangkan saya berada di Malaya, sukar untuk mendapatkan kicap yang biasa kami gunakan, rasa terdekat sos ABC produk Heinz itu.
Gambar tiada disertakan sebabnya wayar USB entah di mana letaknya, lagipun resepi ayam masak kicap ini tidak begitu asing sangat di mata orang lain kan... malah bahan-bahan yang saya gunakan pun simple sahaja dan senang didapati di mana-mana pasaraya/kedai runcit/pasar borong.
No comments:
Post a Comment